Welkom bij Tsukuri Aikido - school voor aikikai aikido

Aikido is een sierlijke en effectieve budovorm voor jong en oud.

Deze Japanse zelfverdedigingskunst kan zowel door vrouwen als mannen beoefend worden.

Aikido is een ideale manier van lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie en leert een constante gereedheid. Aikido volgt een oosters principe waarbij 'meegeven om te overwinnen' centraal staat. Een aanval keert zich in Aikido altijd tegen de aanvaller.

Door op harmonieuze wijze gebruik te maken van de aanvalskracht en richting weet de Aikidoka door middel van anticipatie, timing en een stabiele flexibele houding de aanvaller uit balans te brengen en d.m.v. van werp- of klemtechnieken onder controle te brengen.

De bewegingsvormen in Aikido zijn elegant, vloeiend en rond waarbij eigen kracht een bescheiden rol speelt.

Aikidoka’s dragen vanaf een bepaald niveau over hun budokleding een wijde zwarte of donkerblauwe broekrok, de hakama (traditionele kleding van de samoerai).

Aikido kent geen wedstrijden. Morihei Ueshiba (1883-1969), de grondlegger van Aikido, heeft dat bepaald om te voorkomen dat door invloed van lichaamskracht en conditie de pure aikidotechnieken verloren zouden gaan en dat door competitie het principe van harmonie tenietgedaan zou worden.

Aikido wordt wel het meest complete budo genoemd omdat het in technisch opzicht relaties heeft met veel budovormen en in de beoefening ook gebruik gemaakt wordt van zwaard- en stoktechnieken. Aikido betekent letterlijk de weg van de harmonieuze energie.